Binnen

Huys Egmont is een bezoekerscentrum tegenover de overblijfselen van het stamslot van de heren van Egmond. Bezoek onze exposities, lees, kijk, onderzoek, speel en geniet van onze geschiedenis!

Huys Egmont wordt beheerd door vrijwilligers van Stichting Historisch Egmond en is iedere zaterdag en zondag van 14:00u tot 17:00u geopend. Daarnaast is het centrum ook op werkdagen regelmatig open. Ziet u de vlaggen buiten hangen? Loop dan gerust even binnen.

Geschiedenis

Egmond kent een zeer rijke historie. Met de machtige Abdij in Egmond-Binnen bevond zich hier het middeleeuwse machtscentrum. De heren (en later graven) van Egmond beheerden de bezittingen van de Abdij, maar kregen zelf nog méér aanzien en macht. Zo ontstond het Huis Egmond, waarvan Lamoraal
de bekendste telg is. Zijn dramatische dood inspireerde Beethoven en Goethe tot het schrijven van meesterwerken.

Het kasteel en de abdij werden uiteindelijk in 1573 verwoest.

In de jaren 30 van de vorige eeuw werden de restanten van het oude kasteel opgegraven in het kader van de werkverschaffing. De toen opgemetselde fundamenten liggen tegenover het bezoekerscentrum en zijn gratis toegankelijk.
Lamoraal, graaf van Egmont

Huys Egmont bibliotheek interieur
Bibliotheek en documentatiecentrum

Exposities

Huys Egmont herbergt verschillende exposities, waaronder de permanente expositie over de familie Van Egmont en hun kasteel in Egmond aan den Hoef, samengesteld door Jos Hof.

Ook kunt u twee wisselexposities bezoeken. Kijk voor het actuele programma in onze agenda

Lezingen en workshops

In zaal 2 worden lezingen en workshops georganiseerd. Kijk voor het actuele programma in onze agenda.

Op de muur ziet u een reusachtig kopie van het door Gilles de Saen geschilderde Slot op den Hoef, zoals het in haar hoogtijdagen was: "De grootste en schoonste burcht van Holland"

Een rustpunt

Hoe u hier ook komt, op toeristische rondtocht met de auto, op weg naar het strand op de fiets, over het water met de kano, of wandelend langs één van de vele prachtige routes, Huys Egmont biedt u een rustpunt. Even rondkijken, of met een kopje koffie genieten van het prachtige uitzicht over de slotfundamenten en de Slotkapel.
Geniet in alle rust van het prachtige uitzicht

Filmzaal Huys Egmont

Zelf gebruikmaken van Huys Egmont?

Organiseert u een reünie, uitje of andere bijeenkomst voor familie of vrienden? Voeg er dan een historisch tintje aan toe en gebruik Huys Egmont. Voor € 3,50 p.p. krijgt u een rondleiding, koffie/thee en mag u bovendien een uur lang gebruik maken van onze filmzaal! 
 
Vul het contactformulier in en geef uw datum door!
Geschikt voor groepen van max. 50 pers.
Share by: